Dat de Werkgroep Warmte van Endura geen suf vergaderclubje is, bewijst de interessante excursie naar een basalt-warmte-opslag. Zeven leden uit Harderwijk bezochten de eerste proefopstelling van een basalt accu op de Gasthuishoeve in St Oedenrode.
Wat is basalt-warmte-opslag?
Het principe van basalt-warmte-opslag lijkt eenvoudig: de duurzaam opgewekte energie wordt omgezet in warmte. In een goed geïsoleerde schuur liggen basalt-stenen met daarin een spiraal van hete buizen. De buizenspiraal verwarmt de stenen tot ca 500 ºC. die. In koudere perioden geven deze stenen de warmte weer af aan de lucht in de buizen, die een boiler verwarmt.
Zo ontstond het idee
Cees van Nimwegen werd op een goede dag wakker met het idee om de warmtecapaciteit van basalt-stenen te gebruiken om de overflow van duurzaam opgewekte energie in op te slaan. Er gaat aan de ene kant elektriciteit in en er komt, op een ander moment, warme lucht uit. Die warmte-opslag is bedoeld als alternatief voor aardgas voor bedrijven of clusters van woningen. Hij werkte zijn idee uit, rekende en rekende het na en ‘wilde’ er wat mee doen. “Je moet het laten zien”, was de reactie. Gelukkig kon hij een proefopstelling bouwen voor basalt-warmte-opslag op de Gasthuishoeve in St Oedenrode.
Is basalt-warmte-opslag iets voor Harderwijk?
De werkgroepleden vragen zich af of deze warmteopslag ‘iets’ is voor een wijk in Harderwijk, zoals bijvoorbeeld voor de wijk DKS of Kranenburg Zuid. In de komende werkgroep-overleggen nemen de leden de ervaringen van de excursie mee in het werkgroep overleg. Kan deze vorm van warmte-opslag toegepast kan worden in een Harderwijkse wijk? Hoe vliegen wij zo’n verwarming technisch aan, waar plaatsen wij een ruimte om de basalt-accu te plaatsen, welke wetgeving is dan relevant, etc. Het zullen interessante vergaderingen worden!
Recente reacties