Tijdens het EnergieCafé ‘Meten is besparen’ op 25 september 2024 heeft Endura een nieuw project aangekondigd. Met steun van CAI Harderwijk begint de lokale energiecoöperatie een pilot voor het opzetten van een slim energienetwerk in Harderwijk. “We beginnen met het verbinden van de slimme meter via een connector (Conny) met een Endura-server. Daarmee zetten we de eerste stappen naar een echte lokale energie gemeenschap”, zegt Martijn Mast (bestuurslid Endura). Ook werden er tijdens het EnergieCafé onder leiding van Julian Stolk informatie en persoonlijke ervaringen gedeeld over het slim gebruiken van de slimme meter.

Foto: v.l.n.r. Doeko Hekstra, Evert Raaijen, Petra Brandsen, onder Martijn Mast

 

Slimme meters en energiebesparing

Meestal hangt de meter achter alle spullen in de meterkast. In sommige huizen zijn er nog oude analoge elektriciteits- en gasmeters. De meeste huizen hebben tegenwoordig slimme meters. Maar of die meters echt zo slim zijn, vraagt Doeko Hekstra zich af tijdens het EnergieCafé. “De meter registreert het verbruik en de opwek van stroom en gas in je huis, maar doet verder niets met die informatie. De gegevens gaan naar netwerkbeheerder Liander, die ze doorgeeft aan je energieleverancier. Liander vraagt hiervoor uitdrukkelijk om toestemming. Je kunt ervoor kiezen om dit niet te doen, zodat je gegevens privé blijven.”

Het verzamelen van gegevens helpt nog niet om energie te besparen. Dat kan pas als je de data analyseert en er iets mee doet. Je kunt energielekken opsporen, zien wat het effect is van bespaarmaatregelen, en beter beslissen of een warmtepomp of thuisbatterij handig is, of dat een dynamisch energiecontract een goede keuze is. Maar het begint wel met een slimme meter in de meterkast.

 

Hoe slim écht slim wordt

Om de gegevens continu in te zien en te kunnen analyseren, heb je hulp nodig. Daarvoor zijn speciale app’s en portalsites ontwikkeld. Deze digitale hulpmiddelen slaan gegevens voor je op en maken het met grafieken en tabellen eenvoudig om precies te zien wanneer je hoeveel elektra en gas gebruikt. Soms zelfs live en op de seconde nauwkeurig.

Slimme meter portal
Evert Raaijen gebruikt hiervoor een externe portal: het slimme meter portal. Deze maakt onlineverbinding met je eigen slimme meter en verzameld zo gebruiksgegevens. De data zijn niet live in te zien, maar loopt een dag achter. “Met de app van de portal kun je per dag zien hoeveel gas en elektra je gebruikt. Hiermee kun je bijvoorbeeld pieken vinden en ontdekken welke apparaten stroom en gas vreten”. De portal heeft Evert al veel besparing opgeleverd. De portal en app is gratis. Wil je gegevens langer dan 2 maanden bewaren, dan kost dat een paar euro per maand.

P1-meter
Een andere optie is het plaatsen van een P1-meter. Een zogenaamde ‘slimme meter’-lezer. Dat deed Petra Brandsen op advies van Endura. Ze vertelt met aanstekelijk enthousiasme hoe leuk het is om live te zien wat er gebeurt als de zon gaat schijnen, welk effect het veranderen van je gedrag heeft of het vervangen van apparaten.Het geeft inzicht, maakt je bewuster en motiveert enorm. Het installeren van een P1-meter (een soort dongel) is super eenvoudig, vertelt Petra. “Je klikt het in je slimme meter, download een app en je kunt beginnen. Het werd nog leuker toen ik mezelf een Home wizard cadeau deed. Nu heb ik een klein display op de tafel staan waarop ik alles live zie gebeuren. Dat is geweldig en superleuk. Het wordt een sport om te proberen hoeveel apparaten ik kan aan zetten, binnen de opbrengst van onze zonnepanelen”. Deelnemers van het EnergieCafé kregen een gratis P1-meter en konden een daaraan gekoppelde socket (die specifieke apparaten kan doormeten) in bruikleen krijgen.

Voor de echte ‘die hards’ zijn er, naast de genoemde voor iedereen toegankelijke basis tools, natuurlijk nog meer geavanceerde systemen die je thuis kunt installeren. Voordeel is dat de data alleen thuis te zien zijn en niet worden gedeeld. Hiermee kun je werkelijk tot op de seconden nauwkeurig meten en analyseren.

Als je de presentatie van de avond wilt nakijken, kan je deze link gebruiken.

Met Endura samen meer doen!

“We gaan een pilot starten”

Gelukkig zijn veel mensen enthousiast en succesvol bezig met het opwekken van duurzame energie, het verminderen van hun energieverbruik en het afstemmen op de energie die ze zelf opwekken. Alleen gaat het sneller, maar samen kom je verder. Stel je voor dat we samen stroom kunnen opwekken en delen. Wat zou dat opleveren? Voor bedrijven is het delen van Energie al wel mogelijk in eigen energienetwerken (smart grids), in de wijk nog niet. Endura gaat onderzoeken hoe dit wel kan, met steun van CAI Harderwijk. Martijn Mast (bestuurslid Endura) introduceert de ‘Conny’ als alternatief voor de P1-meter. Hij legt het nieuwe initiatief van Endura uit en nodigt belangstellenden uit om mee te doen aan de pilot.

“We gaan een pilot starten waarbij we gegevens van maximaal 50 testlocaties verzamelen en opslaan op een speciale Endura-server. We helpen deelnemers om hun data te analyseren en om keuzes te maken voor besparingen. Daarbij zetten we onze Energie Bespaar Adviseurs, coaches, maatjes en andere vrijwilligers graag in. Als het goed werkt, breiden we de pilot uit naar uiteindelijk 1.000 deelnemers. Door het samen te doen, kunnen we langzaam groeien naar onze eigen lokale energiegemeenschap, waarin we energie samen opwekken, delen en slim gebruiken. De voordelen zijn o.a.: advies op maat, minder energieverspilling, meer invloed en lagere kosten. Want zoals het thema van de avond ook luidde: meten = besparen!”

Geïnteresseerd om ook deel te nemen in deze pilot-fase? Maak dit kenbaar door met een e-mail naar: info@endura-harderwijk.nl o.v.v. pilot energiegemeenschap

Foto’s: Petra Lievense

Share This