Op woensdag 25 september organiseert Endura weer een EnergieCafé. Dit keer gaat het over hoe je thuis energie en geld kunt besparen door te meten. Als je meet en weet welk apparaat veel gas of stroom gebruikt, dan kun je daar iets aan doen. Als je minder energie gebruikt, betaal je ook minder op je energierekening. Tijdens het EnergieCafé geven verschillende sprekers voorbeelden. Sommige voorbeelden zijn makkelijk, andere zijn nieuw of technisch. Er is voor iedereen iets. Natuurlijk is er ook ruimte voor nieuwe ideeën. De sprekers zijn er de hele avond om vragen te beantwoorden. Ze kunnen je ook tips geven die passen bij jouw situatie. En dat met een hapje en drankje erbij. Het EnergieCafé is gratis te bezoeken.

Wanneer: woensdag 25 september 2024
Waar:        California, Deventerweg 2A
Hoe laat:  Aanvang 19.30 uur, de zaal open vanaf 19.15 uur
Aanmelden is fijn en kan hier >>>

 

Meet en weet wat je gebruikt

Veel mensen in Harderwijk hebben een slimme meter. Maar ze weten niet altijd hoe ze deze kunnen gebruiken. Een P1-meter, ook wel slimme-meter-lezer genoemd, helpt om je slimme meter live uit te lezen. Dit kan op je smartphone. Je ziet dan in grafieken hoeveel stroom en gas je per dag, week of maand gebruikt. Je kunt zien welke apparaten op ‘stand-by’ staan en hoeveel stroom ze gebruiken. Ook zie je hoeveel gas je gebruikt,  bijvoorbeeld met douchen. Heb je zonnepanelen? Dan zie je ook hoeveel stroom je teruggeeft aan het net. Met deze informatie word je expert van je eigen energiegebruik.  Je leert snel welke apparaten veel energie gebruiken en dus veel geld kosten.

Als je goed reageert op je verbruik, kun je tot wel 20% besparen!

Tijdens het EnergieCafé kunnen deelnemers een gratis P1-meter krijgen  of lenen. Doeko Hekstra (technisch adviseur van Endura) legt uit hoe de P1-meter werkt en wat je ermee kunt meten. Petra Brandsen en Evert Raaijen (leden van Endura) vertellen hoe zij de P1-meter thuis gebruikten en wat het haar heeft opgeleverd. Ook onze Energie Bespaaradviseurs zijn aanwezig om je te helpen.

 

Slim energienetwerk in Harderwijk

Endura-bestuurslid Martijn Mast vertelt tijdens het EnergieCafé over een toekomstidee. Wat als je altijd kunt zien hoeveel energie je gebruikt? En wat als je zelf kunt bepalen wanneer je energie gebruikt voor bijvoorbeeld het opladen van je auto , verwarming of verlichting? Als we zien wanneer en waar wij gas of stroom gebruiken en stroom opwekken, kunnen we dat slim op elkaar afstemmen. Denk aan momenten waarop de zon schijnt en de stroom goedkoper is. Wat als we dan met elkaar verbonden zijn in een eigen Harderwijks  netwerk? Dan kunnen we problemen op het netwerk voorkomen en minder afhankelijk worden van grote energiebedrijven. Zo kunnen we samen energie besparen en minder betalen. De basis van dit idee is een slim, lokaal energienetwerk (smart grid). Martijn vertelt hoe Endura de eerste stappen gaat zetten om dit netwerk te bouwen.

 

Kom ook naar het EnergieCafé

Het Endura EnergieCafé is op 25 september van 19.30 tot 22.00 uur in California Harderwijk, Deventerweg 2A. Iedereen is welkom, zowel leden als niet-leden. Het is gratis om mee te doen. Aanmelden is handig en kan via deze link: Aanmelding EC Meten is Besparen

Foto: Petra Brandsen door Petra Lievense

Share This