Aanleg zonnepark Bouw- en Infrapark kan starten

Op 27 mei zijn bij Kernnotarissen, notaris mevrouw Stephanie Scheiberlich, de akten ondertekend voor de vestiging van het recht van opstal voor de aanleg van het Zonnepark van Endura op gebouw 150 op het bouw- en Infrapark te Harderwijk. Dit gebouw biedt voldoende ruimte voor ruim 1800 zonnepanelen en gaat elektriciteit opwekken voor zo’n 125 huishoudens in Harderwijk en Hierden. Hiermee levert Endura weer een grote bijdrage aan de verduurzaming van onze gemeente. Omdat de Rabobank ook een deel van de financiering van dit zonnepark op zich neemt, werd vandaag meteen ook een hypotheek voor de Rabobank ingeschreven.

Namens Endura tekenen Ruud Mantingh, vz; Gerard vd Haar, secr. en Brigitte Nugteren, penningmeester. Erik Kersies tekent namens het Bouw- en Infrapark. Verder vervolmaken Notaris Scheiberlich ( 3e van links) en Gert Termaat (1e links) de stukken. Deze klus kostte meer werk dan verwacht en mede dankzij de deskundige hulp van Gert en Stephanie kan dit traject doorgang vinden.

Grote belangstelling bij opening van het Collectieve Zonnepark van Endura op manege Rantrime

                

 

Na twee jaar voorbereiding is de opwekking van zonne-energie op dinsdag 21 mei dan echt van start gegaan. De opening van Zonnepark Endura Rantrime werd op de manege verricht door wethouder Christianne van der Wal, door de installatie in te schakelen. De wethouder duurzaamheid is trots op het eerste grootschalige zonneproject dat uit Harderwijk en Hierden zélf komt. ,,De manier waarop is cruciaal: het moet ontstaan in de samenleving. Duurzaamheid wordt soms een hysterisch thema; dan is draagvlak essentieel. De gemeente investeert in duurzaamheid en ook de provincie Gelderland heeft een bijdrage geleverd.’’

Ruud Mantingh, voorzitter energiecoöperatie Endura, is blij dat na een complex proces het eerste project ‘met elkaar voor elkaar’ is, waarbij installatiebedrijf Van Drunen, Slim Solar Systems en staalconstructiebedrijf Van den Brink de aanleg realiseerden en Kern Notarissen de juridische kant regelde. ,,Het ging niet altijd zo snel als we wilden, maar het is gelukt door vol te houden. Wim Sederel is een doorzetter en voor ons een geweldige inspirator.’’

Aart Schuiteman, voorzitter van de Coöperatie Zonnepark Endura Rantrime tekende de overeenkomst en wenste de deelnemers bij de eerste concrete stap in verduurzaming veel zon toe.

Directeur Endura Wim Sederel is verheugd met de ingebruikname van het eerste collectieve zonnepark van Endura. Aan Coöperatie Zonnepark Endura Rantrime wordt door 58 huishoudens deelgenomen. Zij wonen in de postcodes 3841, 3842, 3843, 3846, 3848 en 3849; de wijken Frankrijk, Waterfront, Binnenstad, Stadsdennen, Veldkamp en Wittenhagen en het dorp Hierden.

,,Dit postcoderoosproject is voor mensen die wel zonnepanelen willen, maar niet op eigen dak. Het dak van de manege Rantrime ligt optimaal op het zuiden met een mooie hellingshoek van 30 graden. De 726 panelen van dit zonneveld leveren 240 KWh per paneel per jaar op en dat betekent in totaal ongeveer 175.000 KWh op jaarbasis. Daar maken zo’n 60 gezinnen gebruik van.’’

De deelnemers halen op dit moment een rendement van 9,5% op jaarbasis op hun geïnvesteerde kapitaal van 245 euro per paneel. ,,Dat betekent 15 jaar lang 30 euro korting op de energierekening. In 15 jaar verdien je 450 euro terug’’, rekent Sederel uit.

Harderwijk Energie
De stroom wordt verkocht aan Om Nieuwe Energie, net als Endura een coöperatie: een vereniging met een zakelijk doel. Sederel: ,,Wij mogen zelf geen stroom verkopen. Om Nieuwe Energie heeft die vergunning wel en levert de stroom terug aan de leden van Endura, t.z.t. onder het label Harderwijk Energie. Dat maakt het net wat meer eigen. Het is lokaal opgewekte stroom zonder winstoogmerk. Er vloeit niks weg naar investeerders of andere partijen. De leden wekken energie op in projecten en de winst wordt weer verdeeld onder de leden. Die beweging zie je overal, dat mensen niet meer afhankelijk willen zijn van grote partijen. Inmiddels zijn er in Nederland 500 energiecoöperaties, in Europa zijn dat er zelfs 5000.’’

 

Opening Zonnepark Endura Rantrime 21 mei om 19.30 u.

Op 21 mei wordt ’s avonds om 19.30 u. het eerste collectieve zonnepark in Harderwijk en Hierden geopend. Vanaf 19.00 u. ben je welkom en om 19.30 u. zal wethouder Christanne van der Wal-Zeggelink de openingshandeling verrichten.

In totaal doen 58 deelnemers mee aan dit zonnepark en zijn wekken hun “eigen” stroom op, op het dak van deze manege. Zo werken de deelnemers ook hard mee aan de verduurzaming van onze samenleving en dat gebeurt ook tegen een goed rendement van ruim 9 %.

Voor de snelle beslisser zijn er nog 7 zonnepanelen van € 245,- beschikbaar. Hij/zij kan zich daarvoor bij Wim Sederel melden. Om mee te doen aan dit project is het belangrijk om te wonen met de postcodes 3841, 3842, 3843, 3846, 3848 of 3849.

Jaarvergadering Endura 21 mei in Manege Rantrime

De jaarvergadering van Endura wordt gehouden op 21 mei a.s. Als lokatie voor deze vergadering is gekozen: de kantine van Manege Rantrime. Vlak voor de vergadering wordt het eerste collectieve ENDURA-zonnepark van Harderwijk, op het dak van deze manege, door Wethouder Christianne van der Wal-Zeggelink geopend. De aanvang is 19.30 u. en je bent van harte welkom vanaf 19.00 u.

Voorlopig programma:

19.30 u. Opening Zonnepark Endura Rantrime
20.00 u. Korte pauze
20.15 u. Start jaarvergadering met o.a. bespreking en toelichting jaarcijfers 2018, jaarverslag en herbenoeming bestuursleden.

Als je komt, wil je je dan via deze link aanmelden: info@endura-harderwijk.nl

Adres manege: 2e Paralelweg 1a te Harderwijk (Aan de rand van plan Frankrijk/Walstein)

Energiecafé 14 mei

Op 14 mei wordt het volgende Endura energiecafé in Calfornia gehouden. De aanvang is 20.00 u. en de zaal is open vanaf 19.30 u. Het thema voor deze avond is elektrisch vervoer. Jan Rooderkerk, Endura-lid, neemt ons mee in de mogelijkheden van EV nu al en in de nabije toekomst. Wat kost zo’n elektrische auto nu, maar ook wat levert het op; welke modellen zijn nu verkrijgbaar en hoeveel kilometer kan ik daar dan mee rijden, zonder op te laden. Is een hybride- auto een goed alternatief of is Harderwijk al toe aan een elektrisch deelauto project. Allemaal vragen die deze avond aan de orde kunnen komen en waarmee jij een goede keuze kunt maken voor een volgend vervoermiddel.

Verder zal een overzicht worden gepresenteerd van de stand van zaken van de lopende Endura-projecten en een uitleg over het grote project met 7500 zonnepanelen op het overloopparkeerterrein.

Je bent van harte welkom en neem gerust een gast mee. Laat even weten of je komt via info@endura-harderwijk.nl.